Historiek

Kunst Adelt zag het daglicht op 21 december 1959, en speelde een eerste maal voor 430 toeschouwers de klucht: “twee keren dood”. “De spooktrein”, in maart 1964, werd het laatste wapenfeit van dit eerste Kunst Adelt. ‘Den toneelbond' ontspoorde.
Pas in de zomer van 1975 werd het tweede Kunst Adelt geboren. Guy Heyse en Paul Schaubroeck, beiden niet meer actief in de vereniging, slaagden erin voldoende mensen warm te maken voor een nieuw begin. vereniging-vroeger
Na 53 stukken, 250 opvoeringen, 1179 repetities en 51.302 toeschouwers kan je wel stellen dat 34 jaar Kunst Adelt sporen heeft achtergelaten.

Reeds van in het begin werd duidelijk dat ‘de nieuwe toneelvereniging' uit Nazareth, het niet alleen voor komedies had. Het ‘dramapubliek' kwam bij ons stevig aan zijn trekken. En nog steeds! Het genre drama staat dan ook bovenaan met 17 stukken net als de komedies (17), gevolgd door 7 thrillers, 6 volkse stukken en 6 musicals/spektakelstukken.
Regiseur Aantal stukken
geregiseerd
{{regiseur}} {{count}}


Bij onze regisseurs zien we tot nu toe twee koplopers : Guy Heyse en Paul Schaubroeck met respectievelijk 19 en 11 stukken op hun palmares. Enkele mensen waagden zich destijds ook aan de regiestoel, zoals Michel Bauwens (1 stuk in 1982), Rudy Lombaert (2 stukken in '95 en '97) en Christian Robbens (5 stukken tussen '81 en 2008).

In 1994 waagt onze vereniging zich aan “Erik, en het kleine insectenboek” van Godfried Bomans. Met 35 acteurs en 68 muzikanten halen we een record aantal toeschouwers : 2.109. Dit record zou twee jaar later worden verbroken door ‘het Cabaret: Le Lapin Rose' met 5.000 toeschouwers verdeeld over 25 opvoeringen.

Na dit grote succes kwam er een dieptepunt, Kunst Adelt splitste en er werd naast ons een tweede toneelvereniging in Nazareth opgericht. Het bestuur wist dat grootschaligheid aan de oorsprong van deze breuk lag. De vereniging keerde terug naar zijn ‘roots' en zou ‘gewone' producties op poten zetten.

Anno 2014 staat Kunst Adelt er als nooit tevoren. Met meer dan 80 leden, twee producties per twee jaar, een nieuwjaarsreceptie en een ledenfeest, heeft Kunst Adelt een mooi evenwicht gevonden. En ook enkele nieuwe regisseurs brengen de diversiteit die onze vereniging nastreeft. Het is onze betrachting om blijvend, kwalitatief hoogstaande producties, aan ons publiek aan te bieden. En na de laatste mooie jaren zijn we er gerust in. Het publiek komt graag naar onze stukken kijken. En daar doen we het tenslotte voor….

Antony Boone
Bestuurslid en Regisseur Kunst Adelt
10 oktober 2014